Meg, deg og hele menneskeheten.

Hvert eneste menneske har sin egen historie. Jeg har min og du har din. Vi ser verden på ulike måter, vurderer ting ulikt og har forskjellige syn på livet – og døden. Tenk at det i skrivende stund er ca. 7.498.659.710 unike mennesker her på jorden. Dette er et ufattelig høyt tall. Vi kan aldri bli kjent med hvert eneste menneske, derfor deles vi ofte inn i grupper basert på ulike kriterier. Ut fra de valgte kriteriene utarbeider vi tall og statistikker, noe som i mange sammenhenger er hensiktsmessig, men det fører også til en generalisering.

Jeg tilhører mange ulike grupper, men allikevel er jeg bare meg, et enkelt individ med min egen personlighet. Det samme gjelder for alle andre som skjuler seg bak tallet jeg viste til ovenfor. Hver eneste av de har sin egen historie. Noen er ganske lik oss selv på enkelte områder, og noen er mer ulike oss. Men vi våkner til den samme solen hver morgen, og ser den samme månen på nattehimmelen. Jeg har møtt mennesker i andre deler av verden, som ifølge enkelte gruppeinndelinger tilsier at de er veldig ulik meg, men jeg har oppdaget at vi har veldig mye til felles. Likeså har jeg møtt mennesker som blir delt inn i samme gruppe som meg, og funnet ut av vi er veldig ulike. Det handler om å se enkeltindividene – menneskene bak tallene.

Om vi beveger oss tilbake til det store bildet igjen, så er det idag født ca 335.000 mennesker i verden. Idag har også ca 138.000 tatt sitt siste åndedrag, og forlatt både verden og det store tallet jeg viste til innledningsvis. Men hva sier disse tallene oss egentlig? Ved første øyekast sier de oss ikke mer enn at det er befolkningsvekst. Menneskene bak får vi ikke vite noe om. Kanskje kjenner du noen av de? Kanskje har du eller noen bekjente satt et nytt liv til verden idag, i såfall gratulerer jeg. Eller kanskje har du mistet, og tatt et siste farvel med noen idag? I såfall føler jeg med deg i sorgen. Jeg personlig kjenner ingen som kommer inn under dagens tall. Men det er noen som kjenner de. Det har også vært dager hvor jeg har blitt kjent med nye verdensborgere, og tunge dager hvor jeg har tatt farvel med noen som har forlatt oss. Livet er så fullt av kontraster. Gjør det beste ut av de dagene du er et av de 7.498.659.710 menneskene som lever på jorden. Og prøv å bli kjent med noen av de andre, gjerne noen du tror er veldig ulik deg. For kanskje har dere mer til felles enn du tror! Det er ihvertfall min erfaring.

Om du er nysgjerrig på tallene jeg viste til, som konstant endrer seg, finner du de her.  Jeg har ikke foretatt en kildevurdering, så se på tallene med en «klype salt».

Anne-Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s